Restauracja zamku Moszna słynie z doskonałej kuchni. Nasi goście będą mogli skosztować wyjątkowych specjałów przygotowanych przez znakomitego szefa kuchni Kamila Koniecznego.
Restauracja Zamkowa serwuje zarówno specjały regionalnej kuchni śląskiej i opolskiej, jak i wyśmienite dania kuchni europejskiej.
W cenie biletu każdy z naszych gości otrzyma:
-
trzy śniadania w formie szwedzkiego bufetu
-
jeden obiad w formie szwedzkiego bufetu (czwartek)
-
dwa obiady serwowane do stolików przez kelnerów w strojach z epoki (zupa + jedno z 3 dań do wyboru + deser)
-
3 kolacje serwowane do stolików przez aktorów grających służbę (zupa + jedno z 3 dań do wyboru + deser). Do kolacji serwowane jest wino (białe i czerwone)
Menu podczas wydarzenia będzie skomponowane z potraw przyrządzonych z najwyższej jakości składników. Wszystkie potrzeby dietetyczne zostaną uwzględnione, a wyśmienite dania będą serwowane zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, wegańskiej.

Kamil Konieczny to uznany kucharz, od 11 lat szef kuchni Zamku Moszna. Specjalizuje się w kuchni polskiej i francuskiej. Prowadzi szkolenia kuchni molekularnej i live cooking. Brał udział w międzynarodowych kursach i turniejach w Niemczech, Belgii, Francji, Holandii, Anglii, Turcji i na Cyprze. Współpracował m.in. z Karolem Okrasą, Robertem Sową, Robertem Makłowiczem.


Przykładowe menu:
Śniadanie:
Selekcja wędlin i serów, wybór świeżych warzyw i owoców, jajecznica naturalna, frankfurterki, parówki, pancakes z syropem klonowym, bekon , fasola biała w sosie pomidorowym, pasta z tuńczyka, jajka sadzone, naleśniki hiszpańskie, jogurty owocowe i naturalne w słoikach
Obiad:
Zupa: Rakowa zupa z pomidorami i koperkiem
Drugie danie: Roladki z pstrąga z sosem szafranowym, szaszłykiem warzywnym i grillowaną polentą / Pierś z kaczki z pomarańczami na puree z selera i frytki z włoszczyzny / Curry z kurkami i ciecierzycą (danie wegańskie)
Deser: makówka z filetami z pomarańczy i sosem z suszonych śliwek
Kolacja:
Zupa: Barszcz czerwony z uszkami grzybowymi
Drugie danie: Polędwica z dorsza na kaszy pęczak z dynią i orzechowym pesto, perliczka duszona na maśle z łazankami warzywnymi, risotto z borowikami i zielonym groszkiem (danie wegańskie)
Deser: kruszonka z jabłkiem kandyzowanym w anyżu
Alkohol
Podczas kolacji serwowane będzie wino (białe i czerwone). Poza tym nasi goście będą mieli dostęp do świetnie zaopatrzonego zamkowego baru, który może pochwalić się bogatą selekcją najlepszych alkoholi i atrakcyjnymi cenami.
